ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ"

     
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Первинно пiдприємство входило до складу магазинiв Продторгу Ленiнського району мiста Запорiжжя (магазин мав № 39). Пiсля вiдокремлення було створено i зареєстровно Спiльне пiдпрємство, яке потiм перереєстроване в Орендне пiдприємство. Згiдно рiшення учасникiв Орендного пiдприємства вiд 08 грудня 1993 року на пiдставi Установчого договору було створено Закрите акцiонерне товариство "Торговий Будинок Бородинський", реєстрацiю якого проведено 21 сiчня 1994 року Розпорядженням виконкому Запорiзької мiської Ради народних депутатiв за № 106р. Засновниками емiтента були 66 фiзичних осiб - учасникiв Орендного пiдприємства.
Згiдно рiшення загальних Зборiв акцiонерiв вiд 25.03.2011р. (Протокол № 13) назву Товариства змiнено з Закритого акцiонерного товариства "Торговий Будинок Бородинський" на ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ". Державну реєстрацiю змiн до установчих документiв проведено Виконавчим комiтетом Запорiзької мiської Ради 12 квiтня 2011 року, номер запису: 1 103 105 0007 000259.
ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" є правонаступником по всiм правам та обов'язкам Закритого акцiонерного Товариства "Торговий Будинок Бородинський", створеного згiдно рiшення засновникiв - громадян України вiд 08 грудня 1993 року (Протокол № 1).
За весь перiод дiяльностi Товариство працювало як єдиний суб'єкт господарювання, iнших змiн не було.
Основним видом дiяльностi пiдприємства протягом останнiх рокiв є здавання в оренду власного нерухомого майна.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Товариство не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв або iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв i працює як єдиний суб'єкт господарювання за мiсцезнаходженням: 69096, м.Запорiжжя, вул.Бородинська,буд.7.
Структура Товариства є досить оптимальною: єдиний торговий комплекс, який подiлений на зали для клiєнтiв, складськi та адмiнiстративнi примiщення.
Структура управлiння: керiвництво - в особi Директора, ведення облiку та складання звiтностi - Головний бухгалтер i Ревiзор, який проводить перевiрки достовiрностi фiнансової звiтностi пiдприємства.
Змiн в органiзацiйнiй структурi емiтента, порiвняно з попереднiм звiтним перiодом, не було.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Протягом звiтного перiоду нiяких пропозицiй з боку третiх осiб щодо реорганiзацiї до керiвництва Товариства не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) На пiдприємствi встановленi наступнi принципи облiкової полiтики, якi протягом звiтного року не змiнювались:
- основнi засоби вiдображаються в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку та встановлення. Амортизацiя нараховується методом зменшення залишку, шляхом використання встановлених норм до залишкової вартостi основних засобiв на початок звiтного перiоду у вiдповiдностi з українським податковим законодавством;
- строк амортизацiї нематерiальних активiв визначається строком їх корисного життя, але не перевищує 10 рокiв. Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом;
- довгостроковi iнвестицiї оцiненi за собiвартiстю у випадках, коли пiдприємство володiє незначною частиною голосiв i не має суттєвого впливу на об'єкт iнвестування;
- запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на їх придбання та доставку. Для розрахунку собiвартостi реалiзованих запасiв застосовується метод ФIФО;
- грошовi кошти включають суму грошей на депозитних та поточних банкiвських рахунках;
- дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю, тобто з вирахуванням оцiнених сумнiвних боргiв. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги складається iз заборгованостi за наданi послуги;
- дохiд вiд реалiзацiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при наданнi послуг.
Текст аудиторського висновку Вступний параграф:
Основнi вiдомостi про емiтента:
Повна назва: ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ"
Скорочена назва: ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ"
Код за ЄДРПОУ: 20486223
Мiсцезнаходження: 69096 м. Запорiжжя, вул. Бородинська,7
Юридична та фактична адреса: 69096 м. Запорiжжя, вул. Бородинська,7
Дата реєстрацiї: 21.01.1994 р.
Дата внесення змiн до установчих документiв:12.04.2011р.

Опис аудиторської перевiрки та опис важливих аспектiв облiкової полiтики
Ми провели аудит фiнансової звiтностi ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" за 2011 рiк у вiдповiдностi з вимогами та положеннями Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", iнших законодавчих актiв України та у вiдповiдностi з вимогами Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi - МСА) Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв, вимог Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку (затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 р. № 1528) та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики) (затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 29.09.2011 р. № 1360).
Фiнансовi звiти включають баланс станом на 31 грудня 2011 року, звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк.
Фiнансовi звiти ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" пiдготовленi згiдно з Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку.
Облiкова полiтика ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" затверджена наказом № 1 вiд 02.01.2011 року "Про органiзацiю облiкової полiтики пiдприємства" вiдповiдає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi". Рiчна фiнансова звiтнiсть за 2011 рiк складена на пiдставi даних бухгалтерського облiку ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" станом на 31.12.2011 року .
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за подання цiєї фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає необхiдним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi МСА): 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", 705 "Модифiкацiї думки у звiтi незалежного аудитора", 720 "Iнша iнформацiя в документах, що мiстять перевiренi фiнансовi звiти". Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi i належнi аудиторськi докази для висловлення нашої умовно-позитивної думки вiдносно фiнансового звiту Товариства за 2011 р.
Пiдстава для висловлення умовно - позитивної думки
Нам невiдома iнформацiя щодо операцiй з пов'язаними сторонами. Операцiї з пов'язаними сторонами протягом звiтного перiоду вiдповiдно до П(С)БО № 23 "Розкриття iнформацiї щодо пов'язаних сторiн" Товариством не розкривалась
Протягом звiтного перiоду Товариством не проводились дооцiнки (уцiнки) основних засобiв вiдповiдно до вимог законодавства України. Ми не мали можливостi оцiнити на скiльки суттєвий вплив мали б операцiї з пов'язаними сторонами та переоцiнки основних засобiв на власний капiтал Товариства.
Умовно - позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питання, про яке йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно - позитивної думки", фiнансова звiтнiсть надає достовiрну та справедливу iнформацiю про фiнансовий стан ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" станом на 31 грудня 2011 року, його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до вимог законодавства України.

Звiт щодо вимог iнших законодавчих i нормативних актiв.
Оцiнка статей активiв, зобов'язань, власного капiталу та їх розкриття здiйснюється Товариством вiдповiдно до принципiв, встановлених нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку та облiкової полiтики пiдприємства.
Розкриття iнформацiї за видами активiв
Облiк надходження, реалiзацiї, лiквiдацiї, модернiзацiї основних засобiв здiйснювався вiдповiдно до П(С)БО № 7 "Основнi засоби". В звiтному перiодi переоцiнка основних засобiв не проводилась. На кiнець звiтного перiоду основнi засоби складають 856,0 тис.грн. за первiсною вартiстю.
Метод визначення зносу (амортизацiї) основних засобiв вiдповiдає П(С)БО № 7 "Основнi засоби" та облiковiй полiтицi. Нарахована амортизацiя в сумi 311,0 тис.грн.
Придбанi основнi засоби зарахованi на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю.
Вибуття основних засобiв здiйснювалося вiдповiдно до П(С)БО № 7 "Основнi засоби"
Орендованих основних засобiв немає.
Довгострокових та поточних фiнансових iнвестицiй Товариство не має.

Станом на 31 грудня 2011 року на балансi Товариства запаси вiдсутнi.

Порядок визнання, оцiнка реальностi, класифiкацiя дебiторської заборгованостi та роз-криття iнформацiї про дебiторську заборгованiсть проведено у вiдповiдностi до П(С)БО № 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Станом на 31.12.2011 року на балансi рахується iнша поточна дебiторська заборгованiсть та складає 1,0 тис.грн.
Резерв сумнiвних боргiв Товариством не нараховувався.
Розкриття iнформацiї про зобов'язання
Визнання, облiк та оцiнка зобов'язань здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО № 11 "Зо-бов'язання".
Довгостроковi зобов'язання на кiнець року вiдсутнi.

Поточнi зобов'язання складаються з зобов'язань за розрахунками з бюджетом у сумi 2,0 тис.грн, зi страхуванням у сумi 1,0 тис.грн, якi вiдображенi в балансi за сумою їх погашення вiдповiдно до вимог П(С)БО № 11 "Зобов'язання".
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи,послуги на кiнець звiтного перiоду складає 8,0 тис.грн.
Поданi у фiнансовiй звiтностi данi про зобов'язання в достатнiй мiрi вiдповiдають дiйсному стану зобов'язань Товариства.
Розкриття iнформацiї про власний капiтал
Статутний капiтал станом на 31.12.2011 р. вiдображений в балансi в сумi 1,6 тис. грн., що вiдповiдає розмiру затвердженому Статутом. Статутний капiтал сплачений повнiстю у термiни вiдповiдно законодавства та Статуту.
Додатковий капiтал у сумi 483,4 тис.грн. складає iндексацiю основних засобiв згiдно до законодавства.
Резервний капiтал на початок та на кiнець 2011 року складає 12,0 тис.грн.
На кiнець перiоду нерозподiлений прибуток Товариства складає 80,0 тис.грн.
Облiк нерозподiленого прибутку та його використання ведеться у порядку визначеному вiдповiдними нормативними документами з бухгалтерського облiку та Статутом.
Показники фiнансової звiтностi про обсяг та склад власного капiталу вiдповiдають реальному фiнансовому стану Товариства та вiдображенi у фiнансовiй звiтностi.

Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам законодавства
Згiдно п. 3 статтi 155 Цивiльного кодексу України нами зроблено аналiз вартостi чистих активiв товариства у порiвняннi iз розмiром статутного капiталу Товариства на кiнець року та мiнiмальним розмiром статутного капiталу встановленого законодавством.
Вартiсть чистих активiв Товариства на кiнець 2011 р. складає 577,0 тис. грн.
Розрахункова вартiсть чистих активiв перевищує розмiр статутного капiталу на 575,4 тис. грн. та перевищує мiнiмальний розмiр статутного капiталу встановлений законодавством на дату створення Товариства.

Внески учасникiв в статутний капiтал проведенi у встановлених законодавством термiн у повному обсязi.
Заборгованiсть учасникiв вiдсутня.
Розкриття iнформацiї стосовно забезпечення випуску цiнних паперiв вiдсутнє, оскi-льки у звiтному перiодi Товариство не здiйснювало випуск цiнних паперiв.

Розкриття iнформацiї стосовно вiдповiдностi iпотечного покриття iпотечних облiга-цiй даним реєстру Iпотечного покриття вiдсутнє, оскiльки у звiтному перiодi Товариство не здiйснювало господарських операцiй по iпотечних облiгацiях.
Розкриття iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку
Розмiр виручки (валового доходу) вiдображено в бухгалтерському облiку в сумi справедливої вартостi активiв, що отриманi або пiдлягають отриманню у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО № 15 "Доходи".
За 2011 рiк Товариством отримано доходiв у сумi 611,9 тис.грн. вiд операцiйної дiяльностi.
Витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку одночасно iз зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань, що вiдповiдає П(С)БО № 16 "Витрати".
За звiтний перiод витрати склали 564,1 тис.грн. Основними витратами є матерiальнi, операцiйнi та витрати на заробiтну плату.
Чистий прибуток у сумi 32,0 тис.грн вiдображено в Звiтi про фiнансовi результати у вiдповiдностi до П(С)БО № 3 "Звiт про фiнансовi результати".

Розкриття особливої iнформацiїї про емiтента стосовно статтi Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок"
Вiдповiдно до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства" вiд 17.09.2008 року № 514- VI, загальними зборами акцiонерiв (Протокол №13 вiд 25.03.2011р.) змiнене найменування акцiонерного товариства з ЗАКРИТОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" на ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ".
До Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв внесенi змiни 12.04.2011 року.
Згiдно Протоколу Загальних зборiв №13 вiд 25 березня 2011 року прийняте рiшення:
1. Припинити повноваження членiв Правлiння, Наглядової ради та Ревiзiйної комiсiї, а саме:
- Голови Правлiння Шулєпiна Олега Володимировича;
- Члена Правлiння Огаркової Тетяни Iванiвни;
- Члена Правлiння Фiлiпової Iрини Якiвни;
- Голови Наглядової Ради Велигодської Лiдiї Володимирiвни;
- Члена Наглядової Ради Єрьоменко Iнни Валерiївни;
- Члена Наглядової Ради Падалкiної Ганни Анатолiївни;
- Голови Ревiзiйної комiсiї Бараннiк В'ячеслава Миколайовича;
- Члена Ревiзiйної комiсiї Козленко Ганни Миколаївни (попереднє прiзвище Падалкiна).
2. Обрати членами утворених органiв Товариства наступних осiб:
- Директор - Шулєпiна Маргарита Миколаївна;
- Ревiзор - Огаркова Тетяна Iванiвна.

Виконання значних правочинiв.
Ми виконали процедури на вiдповiднiсть законодавству у частинi вимог ст.70 Закону України "Про акцiонернi товариства". Вартiсть активiв станом на 31.12.2011 року складає 588 тис. грн.
Рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є його предметом, становить вiд 10 до 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi Товариства приймаються загальними Зборами.
Якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є предметом значного правочину, перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi Товариства, рiшення про вчинення такого правочину передбачено приймати загальними Зборами.
Протягом 2011 року правочинiв, якi становили 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв Товариства не вiдбувалося.
Вiдповiднiсть стану корпоративного управлiння, у тому числi стану внутрiшнього аудиту вимогам законодавства
Згiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" Наглядова рада акцiонерного товариства може прийняти рiшення щодо запровадження в товариствi посади внутрiшнього аудитора (створення служби внутрiшнього аудиту). Формування складу органiв корпоративного управлiння АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ " здiйснюється вiдповiдно до Статуту, а також згiдно прийнятих рiшень загальних зборiв ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ".
В штатному розкладi Товариства не передбачена служба внутрiшнього аудиту. Функцiонування органiв корпоративного управлiння регламентується Статутом.
Протягом 2011 року в акцiонерному Товариствi функцiонували наступнi органи корпоративного управлiння:
- загальнi збори акцiонерiв - вищий орган Товариства;
- Директор;
- Ревiзор.
Щорiчнi загальнi збори акцiонерiв проводились в термiн, визначений Законом України "Про акцiонернi товариства".
Фактична перiодичнiсть засiдань Наглядової ради вiдповiдає термiнам визначеним Законом України "Про акцiонернi товариства" та вимогам Статуту.
Перевiрку фiнансово-господарської дiяльностi акцiонерного товариства за результатами фiнансового року здiйснював зовнiшнiй аудит ТОВ "Аудиторська компанiя "Аваль" по договору № 2 вiд 08.02.2012р.

Бухгалтерський контроль забезпечує збереження активiв ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ", достовiрнiсть звiтностi та включає попереднiй, первинний (поточний) i подальший контроль.
Оцiнюючи вищенаведене, нами зроблено висновок щодо адекватностi процедур внутрiшнього контролю у ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ".

На нашу думку прийнята та функцiонуюча система корпоративного управлiння у Товариствi вiдповiдає вимогам Закону України "Про акцiонернi товариства".

Iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства

Пiд час виконання процедур оцiнки ризикiв i пов'язаної з ними дiяльностi для отримання розумiння суб'єкта господарювання та його середовища, включаючи його внутрiшнiй контроль, як цього вимагає МСА 315 "Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвих викривлень через розумiння суб'єкта господарювання i його середовища", ми виконали процедури необхiднi для отримання iнформацiї, яка використовуватиметься пiд час iдентифiкацiї ризикiв суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства у вiдповiдностi до МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства при аудитi фiнансової звiтностi". Нами були поданi запити до управлiнського персоналу та iнших працiвникiв суб'єкта господарювання, якi на нашу думку, можуть мати iнформацiю, яка, ймовiрно, може допомогти при iдентифiкацiї ризикiв суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства або помилки. Ми виконали аналiтичнi процедури, в тому числi по сутi з використанням деталiзованих даних, спостереження та iншi. Ми отримали розумiння, зовнiшнiх чинникiв, дiяльностi суб'єкта господарювання, структуру його власностi , структуру та спосiб фiнансування, облiкову полiтику, цiлi та стратегiї i пов'язанi з ними бiзнес-ризики, оцiнки та огляди фiнансових результатiв.
Загальну стратегiю управлiння ризиками в ПрАТ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК БОРОДИНСЬКИЙ" визначає i здiйснює Директор.

Ми вважаємо, що отримали достатнi докази того, що ризик суттєвого викривлення фiнансової звiтностi Товариства внаслiдок шахрайства низький.

Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму:
Назва аудиторської фiрми ТОВ "Аудиторська компанiя "Аваль"
Iдентифiкацiйний код юридичної особи 32440628
Мiсценаходження юридичної особи Україна,69032 м. Запорiжжя вул.Рекордна,11I9
Номер, дата видачi свiдоцтва про державну реєстрацiю: Серiя А01 №524295 вiд 13.03.2003 р.
Номер, дата видачi свiдоцтва про внесення до Реєстру суб'єктiв, якi можуть здiйснювати Аудиторську дiяльнiсть № 3167 вiд 28.03.2003р.
Номер, дата видачi сертифiката аудитора № 005557 30 жовтня 2003 року.
Телефон: (061)236-96-31, (061)236-43-21.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї(послуг), що їх виробляє чи надає емiтент:
Основним видом послуг, що надає Товариство, є здавання в оренду власного нерухомого майна (головна будiвля Торгового Будинку).

Перспективнiсть виробництва окремих товарiв, виконання робiт, надання послуг:
Перспективнiсть та ризики в наданнi основних послуг Товариства залежать вiд стану його нерухомостi та розвитку дiлової привабливостi м.Запорiжжя. Ринок ставить все бiльшi вимоги до послуг, що надаються Товариством в умовах зростаючої конкуренцiї, будiвництва нових примiщень по м.Запорiжжю. При стабiлiзацiї екомiчних вiдносин у державi, перспективнiсть надання послуг оренди достатньо висока внаслiдок наявностi на балансi пiдприємства обєктiв нерухомостi.

Залежнiсть вiд сезонних змiн:
Залежностi вiд сезонних змiн пiдприємство не має.

Основнi ринки збуту та основнi клiєнти:
Основними клiєнтами Товариства є фiзичнi та юридичнi особи, якi за договорами орендують примiшення основної будiвлi пiдприємства.

Основнi ризики дiяльностi емiтента:
Основним ризиком в дiяльностi Товариства є пошкодження або знищення нерухомостi, а також можливiсть втрати великих клiєнтiв.

Заходи щодо зменшення ризикiв, захисту своєї дiяльностi:
Основним заходом щодо зменшення ризикiв та захисту своєї дiяльностi є гнучка полiтика цiноутворення, та постiйнi заходи по реконструкцiї та оновленню основних засобiв.

Заходи розширення виробництва та ринкiв збуту:
висока якiсть надання послуг, пошук нових клiєнтiв та модернiзацiя основних засобiв.

Канали збуту i методи продажу:
На даний момент Товариство має сформовану базу клiєнтiв, якi постiйно користуються послугами пiдприємства протягом останнiх рокiв. Товариством активно використовуються гнучкi методи роботи з клiєнтами.

Джерела та доступнiсть сировини, динамiка цiн на сировину:
Специфiка дiяльностi Товариства не передбачає використання сировини. До постачальникiв за основними видами сировини можна вiнести тiльки Запорiжобленерго, концерн Мiськi тетловi мережi та Мiський водоканал.

Особливостi стану розвитку галузi виробництва, в якiй здiйснює дiяльнiсть емiтент:
Серед елементiв ринкової економiки особливе мiсце займає нерухомiсть, яка виступає в якостi засобiв виробництва i предмета чи об`єкта споживання. Нерухомiсть виступає основою особистого iснування для громадян i служить базою для господарської дiяльностi та розвитку пiдприємств i органiзацiй усiх форм власностi. Основнi особливостi ринку нерухомостi такi:
- ринковi операцiї з нерухомiстю зачiпають майновi права власникiв нерухомостi в широкому спектрi, якi можуть змiнюватися в залежностi вiд конкретного об`єкту нерухомостi;
- кожна операцiя з нерухомiстю включає значне число юридичних формальностей i вiдповiдно значний обсяг супутнiх документiв;
- фiнансування угод з нерухомiстю може жорстко обмежувати вiльне конкурентне функцiонування ринку нерухомостi;
- iнформацiя про стан ринку нерухомостi характеризується недостатнiстю ступеня достовiрностi та своєчасностi, неповнотою обсягу, що iстотно збiльшує ризики iнвесторiв i викликає зниження їх активностi;
- нерухомiсть на вiдмiну вiд iншого ринкового об`єкту практично неможливо коректно стандартизувати (унiфiкувати), сортувати i, як наслiдок, купувати i продавати за зразками;
- операцiї на ринку нерухомостi пов`язанi зi значними операцiйними витратами.
Ступiнь розвитку галузi високий. В останнi роки в Українi особливого темпу зазнає розвиток торговельної нерухомостi.

Рiвень впровадження нових технологiй, нових товарiв:
Новi технологiї в дiяльностi з передачi власних примiщень в оренду не запроваджуються.

Положення емiтента на ринку:
Маркетингова полiтика та професiйнiсть працiвникiв дають можливiсть емiтенту займати стабiльне положення на ринку мiста Запорiжжя.

Конкуренцiя в галузi:
конкуренцiю Товариству складає будь-яке пiдприємство чи пiдприємцi-фiзичнi особи, якi здають в оренду нерухоме майно торговельного призначення. Конкуренцiя в галузi досить висока.

Особливостi продукцiї (послуг) емiтента: неможливiсть розширення видiв дiяльностi.

Перспективнi плани розвитку емiтента:
Переобладнання малого залу торгового комплексу пiд аптеку, капiтальна профiлактика кондицiонерiв, замiна ворiт на естакадi, капiтальний ремонт дорожного покриття на автостоянцi, реконструкцiя свiтлової реклами, реконструкцiя акварiуму. Джерелом фiнансування завжди є власнi кошти Товариства та прибуток, отриманий вiд господарської дiяльностi.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Суттєвого збiльшення активiв протягом останнiх п'яти рокiв не було.
Незначана змiна вартостi активiв вiдбувається тiльки за рахунок ремонту (оновлення) торгового комплексу та нарахованої амортизацiї основних засобiв.
Продажу чи лiквiдацiї основних активiв за останнi 5 рокiв не було.
В поточному роцi придбано та введено в експлуатацiю основнi засоби по групi "Машини та обладнання" на суму 52 тис.грн.
До планiв щодо iнвестицiй вiднесено: переобладнання малого залу торгового комплексу пiд аптеку, капiтальна профiлактика кондицiонерiв, замiна ворiт на естакадi, капiтальний ремонт дорожного покриття на автостоянцi, реконструкцiя свiтлової реклами, реконструкцiя акварiуму.
Суттєвих придбань, повязаних з господарською дiяльнiстю, Товариство не планує.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення На кiнець звiтного перiоду пiдприємство має на балансi основнi засоби тiльки виробничого призначення первiсною вартiстю 856 тис.грн., де бiльшу частину становлять будинки та споруди (головна будiвля - примiщення торгового будинку). Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витрати на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження та виготовлення.
Протягом року за рахунок придбання та введення в експлуатацiю основних засобiв по групi машини та обладнання первiсну вартiсть ОЗ збiльшено на 52 тис.грн.
Коефiцiєнт оновлення основних засобiв становить 0,06.
Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством. Сума нарахованого зносу по основним засобам склала 311 тис.грн. Коефiцiєнт зносу основних засобiв на кiнець року дорiвнює 0,36.
Пiдприємство здає в оренду головну будiвлю та обладнання. Орендованих основних засобiв, або переданих на комiсiю чи заставу, Товариство не має. Будь-яких значних правочинiв щодо обє'єктiв оренди протягом року не було.
Згiдно прийнятої Товариством облiкової полiтики встановленi наступнi строки використання основних засобiв: будiвлi та споруди - 20-40 рокiв, машини та обладнання 8-15 рокiв, транспортнi засоби - 5-8 рокiв, iншi основнi засоби - 3-5 рокiв.
Всi основнi засоби використовуються за їх цiльовим призначенням та утримуються за власнi кошти Товариства. Обмежень на використання основних засобiв не iснує, ступiнь використання становить 100%.
Всi основнi засоби знаходяться за мiсцезнаходженням Товариства.
Екологiчнi питання майже не впливають на використання активiв пiдприємства.
Планiв щодо капiтального будiвництва товариство не має.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть Товариства впливають такi проблеми, як:
- погiршення економiчної ситуацiї в країнi;
- невизначенiсть економiчної, бюджетної, фiнансової,iнвестицiйної i податкової полiтики, що проводиться державою;
- зниження споживчого попиту;
- високий рiвень iнфляцiї;
- нестабiльнiсть нормативно-правової бази та недостатнiй рiвень розвитку ринкової iнфраструктури. Ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень досить високий.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Пiдприємство проводить свою дiяльнiсть з дотриманням всiх вимог дiючого законодавства України, Протягом звiтного перiоду фактiв виплати штрафiв чи компенсацiй за порушення законодавства не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi пiдприємства вiдбуваються за рахунок власних коштiв. Робочого капiталу достатньо для поточних потреб Товариства.
Розрахунок критерiїв оцiнки фiнансового стану пiдприємства характеризує його як платоспроможне, яке має резерв покриття поточних боргiв.
Можливi шляхи покращення лiквiдностi фахiвцями емiтента не прораховувались.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Всi угоди, строк виконання яких закiнчився в звiтному роцi, Товариством виконанi в повному обсязi.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В поточному роцi планується переобладнання малого залу торгового комплексу, капiтальна профiлактика кондицiонерiв, замiна ворiт на естакадi, капiтальний ремонт дорожного покриття на автостоянцi, реконструкцiя свiтлової реклами, реконструкцiя акварiуму.
Для полiпшення фiнансового стану Товариства планується:
- зниження витрат за рахунок рацiонального та економiчного використання електроенергiї, тепла та водопостачання;
- пiдвищення конкурентоспроможностi та привабливостi послуг, що надає пiдприємство;
- покращення примiщень, якi передаються в оренду.
На дiяльнiсть емiтента в майбутньому можуть вплинути велика кiлькiсть приватних осiб, якi займаються здаванням примiщень в оренду, зниження рiвня споживчого попиту та високий рiвень iнфляцiї.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Протягом звiтного перiоду дослiдження та розробки фахiвцями пiдприємсва не проводились, а вiдповiдно Товариство не понесло жодних витрат.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Протягом звiтного перiоду судових справ, у яких Товариство виступало б будь-якою iз сторiн, не було.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Наведена у звiтi iнформацiя є достатньою для оцiни iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента.
Аналiтична довiдка про результати та аналiз господарювання емiтента за останнi три роки фахiвцями емiтента не складалась.